Stegmann Psychotherapie

Stechmann Psychotherapie

Gesprekken voeren; dat is de tijd nemen, kijken, luisteren en ook praktisch blijven. Het is een proces van samen zoeken naar de betekenis van gebeurtenissen en reacties. Pijn en moeite onder woorden brengen is een eerste stap en onderzoeken waar nieuwe mogelijkheden verscholen liggen een tweede. Het vinden van bruikbare nieuwe perspectieven is de kern van het werk. Vanuit de daarin gevonden vrijheid kan ander gedrag gestalte krijgen.

Als psychotherapeut, trainer en adviseur werk ik zowel met individuen en groepen als in de context waarin zij zich bewegen: privé en in bedrijven en organisaties.

Luuk Stegmann

Individuele psychotherapeutische gesprekken voer ik met mensen die door hun huisarts zijn doorverwezen of me uit eigen beweging hebben benaderd. Ik heb me gespecialiseerd in psychotraumata, rouw- en verliesverwerking, burn-out en arbeidsconflicten. Specifieke doelgroepen waarmee ik werk zijn politiepersoneel, medewerkers van justitie, mensen met verworven hersenletsel en slachtoffers van diverse aard.

Verwerken van ingrijpende ervaringen

Ingrijpende ervaringen kunnen diepe sporen nalaten in je leven. Mensen blijven vaak lang rondlopen met onverwerkt leed. Dat is een gemiste kans: de gevolgen van dit soort ervaringen zijn vaak goed te behandelen met beproefde methoden als ´EMDR´ en ´Imaginaire Confrontatie´.

Paniekklachten

Paniekklachten zijn belastend en kunnen je dagelijks leven gaan beheersen. Net als voor de gevolgen van ingrijpende ervaringen geldt ook voor paniekklachten dat deze psychotherapeutisch vaak goed te behandelen zijn. Succesvolle behandelingen bestaan uit praten én stap voor stap oefenen.

Somberheidklachten

Door somberheid kun je geïsoleerd raken. Je kunt terechtkomen in een neerwaartse spiraal waaruit het lastig ontsnappen is. Somberheidklachten zijn niet altijd gemakkelijk op te lossen, maar wel degelijk aan te pakken. Psychotherapie kan er vaak voor zorgen dat je weer in staat bent met plezier te leven.

Burn-outklachten

Burn-outklachten komen vaak voor. Je kunt een gevoel van uitputting en lusteloosheid hebben na een periode van hoge spanning. Psychotherapie kan je inzicht geven in de factoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan van je burn-out en je helpen beter te doseren of andere keuzes te maken in privéleven en werk.

Levensvragen

Veel mensen zoeken naar kwaliteit van leven. ´Wat vind ik belangrijk?´ ´Waarvoor wil ik kiezen?´ ´Hoe wil ik mijn tijd doorbrengen?´ Deze vragen raken aan essentiële bestaanskwesties. Individuele gesprekken kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een houding ten aanzien van complexe levensvragen.

Omgaan met overgewicht

Overgewicht is vaak een combinatie van genetische aanleg en een leven waarin op een of ander manier sprake is van wrijving. Niet meer eten dan nodig is lastig in een maatschappij waar altijd en overal voedsel beschikbaar is. Omgaan met overgewicht gaat over zelfvertrouwen, over plezier maken en over de onmogelijke eisen van mode en tijdschriften.

Als opleider en adviseur ben ik betrokken bij diverse instellingen. Ik geef cursussen en trainin?gen onder meer op het gebied van slachtofferzorg, conflicthantering en psychische weerbaarheid. Daarnaast verzorg ik persoonlijke begeleiding en psychotherapie in opdracht van bedrijven.

Omgaan met ingrijpende ervaringen

  • Wat betekent het om iets ingrijpends mee te maken?
  • Hoe ga ik om met collega´s die iets ingrijpends hebben meegemaakt?
  • Hoe herken ik posttraumatische stressstoornis?
  • Hoe ga ik om met een collega met burn-out?
  • Hoe ga ik om met een depressieve collega?
  • Wat kan ons bedrijf in praktisch en psychologisch opzicht doen met psychotrauma?

Communicatietraining

  • Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag
  • Omgaan met werkdruk en eigen grenzen
  • Effectief omgaan met de bedrijfsvisie binnen het bedrijf
  • Verantwoord omgaan met fraudezaken en ander intern onderzoek

Tijdens trainingen werk ik graag met acteurs vanwege de effectieve werking van rollenspel; levensechte ervaringen in een veilige leersituatie zorgen voor daadwerkelijke gedragsverandering.

Luuk Stegmann

Luuk Stegmann (1957) is geboren en getogen in Schiedam. In 1981 is hij als psycholoog afgestudeerd in de klinische psychologie en de persoonlijkheidsleer aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens heeft hij enkele jaren ervaring opgedaan als selectiepsycholoog in het gevangeniswezen en beleidsmedewerker tbs. In 1983 kreeg Stegmann een felbegeerde aanstelling als psycholoog op de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis in Schiedam. Daar heeft hij jarenlang met veel plezier en toewijding gewerkt. Stegmann maakte in 1990 de overstap naar organisatieadviesbureau Markant Psychologie BV, waar hij psychologie in het bedrijfsleven inzette. Hij zorgde voor de opvang van getraumatiseerde politiemensen van de KLPD en werkte als bedrijfspsycholoog in opdracht van de Rabobank. In die tijd begon Stegmann met het opzetten van een eigen praktijk die in 1992 vaste vorm kreeg. Stegmann leeft samen met zijn vrouw Annelies en is vader van drie jongvolwassen kinderen. Hij ontvangt zijn patiënten in een rustige, sfeervolle ruimte in een prachtige woonboerderij in Bleskensgraaf, waar hij woont en werkt.

Angelica Molter

Angelica Molter (Amsterdam, 1960) werkt als therapeut in de psychotherapiepraktijk van Luuk Stegmann. Ze heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Daarnaast biedt ze hulp aan mensen met levensvragen op het gebied van opvoeding, ziekte, rouw en verlies. Ook werkt ze graag met adolescenten. Jong én oud: in de spreekkamer gaat het bijna altijd over het opnieuw formuleren van perspectieven.

CONTACT

Praktijk Angelica Molter
Gezondheidscentrum Symbiose
Burgemeester Dekkingstraat 3
2971 AC Bleskensgraaf

Telefoon:
06 38 893 786

E-mail:

Website:
www.stegmann-psychotherapie.nl